Onko mahdollista luoda onnistunut vaikuttajakampanja kustannustehokkaasti ja hyvän maun mukaisesti?
Päivitetty: 6. helmik.
Kokemukseni mukaan vaikuttajamarkkinoinnin ei tarvitse olla överikallista yrittäjille ollakseen eettistä kampanjaan rekrytoitua henkilöä kohtaan. Viimeaikoina jotkut vaikuttajiksi itsensä mieltävät ovat kritisoineet palveluntarjoajia kuten Boksi epäeettisestä toiminnasta. Tässä postauksessa tuon esiin oman näkemykseni aiheen ympäriltä, sekä kokemukseni vaikuttaja-alusta Promotystä.

Promoty on uuden ajan vaikuttaja-alusta, joka yhdistää mutkattomasti ihmiset yritysten kanssa. Syy miksi sanon 'ihmiset' ja vältän parhaani mukaan vaikuttaja-sanan käyttöä enää vuonna 2023 on yksinkertaisesti se, että vaikuttaja-termi on mielestäni aikansa elänyt ja nostattaa minussa ristiriitaisia tuntemuksia.
Moni haluaa mieltää itensä vaikuttajaksi. Usein 'nanovaikuttaja' - etenkin henkilö, joka ei kutsu itseään vaikuttajaksi, vaan tekee elämässään jotain itselleen mieluista kuten harrastaa intohimoisesti tai on oman alansa asiantuntija - on näkemykseni mukaan huomattavasti mielenkiintoisempi vaihtoehto osaksi kampanjaa, kuin vaikuttajaksi itsensä tituleeraava henkilö.
Etkö miellä itseäsi vaikuttajaksi, mutta tykkäät tehdä SoMe-sisältöä? Hienoa - juuri sinulla on mahdollisuus tienata sivutuloa tahattomalla vaikuttajuudella vuonna 2023. Liity tästä Promotyyn.
Numerot eivät valehtele (paitsi joissain tapauksissa - monet niin kutsutut vaikuttajat pelaavat jatkuvilla arvonnoilla engagement-lukujensa nostattamiseksi)
Promoty on varsin erinomainen palvelu yrittäjälle senkin vuoksi, että henkilöiden SoMe-luvut ovat selkeästi luettavissa. Tuohon engagement-lukuun kannattaa tosin suhtautua varauksella.
Valitessani henkilöitä mukaan kampanjoihin, en suinkaan tuijota pelkkiä numeroita. Tykkään valita budjetin nimissä kampanjoihin mukaan henkilöitä useammasta syystä; toiset valitsen volyymin, toiset brändiin sopivan imagon vuoksi. Tämänkin vuoksi Promoty on täydellinen ihmisille, joilla ei vähäisen seuraajakuntansa vuoksi olisi kysyntää perinteisinä "vaikuttajina".
Määritellessään palkkiotoiveitaan, kannattaa jokaisen pysyä realistisena; voit toki pyytää tonnin korvausta SoMe-postauksesta mikäli olet tavallinen Emmi 2400 Insta-seuraajallaan, kuten meikäläinen. Keksisin itse kuitenkin luovempia ratkaisuja tonnin käyttämiselle markkinointitarkoituksiin. Kehotan siis jokaista tavan tallaajaa profiloitumaan jotenkin muuten, kuin "influenceriksi". Mikäli influencerius on haaveena, olet markkinoinnin näkökulmasta huomattavasti mielenkiintoisempi, kun et esittele itseäsi vaikuttajana vaan esimerkiksi kirjanpitäjänä, joka tykkää tehdä sisältöjä omaan SoMeensa.
Käytin ensimmäistä kertaa Promoty-nimistä vaikuttajamarkkinointialustaa osana markkinointitoimenpiteitäni vuonna 2019. Vuoteen 2023 mennessä olen hyödyntänyt Promotyä kymmenissä kampanjoissa, useiden brändien kanssa. Mukana ollut omia yritystoimintojani, lisäksi asiakkaitani ja yrityksiä joissa olen ollut työntekijänä. Kampanjabudjetit ovat vaihdelleet muutaman kymmenen ja tuhansien eurojen välillä.
Olen huomioinut valloillaan olevan trendin, jossa vaikuttajiksi itsensä mieltävät henkilöt valittavat Promotyn polkevan vaikuttajien ansaintaa. Esiin nousee harmitus siitä, että markkinatalouden luonnollisten muutosten myötä yritykset ovat yhä tietoisempia siitä, mitä lukuja tulee seurata sijoittaessaan (vaikuttaja)markkinointiin. Enää pelkkä "näkyvyys" tai seuraajaluvut eivät riitä. Samalla Promoty astuu perinteisten mediatoimistojen - sekä erityisesti (useasti numeroiden kautta tehottomiksi kokemieni) vaikuttajamarkkinointitoimistojen varpaille mahdollistaessaan yritysten mutkattoman kampanjoiden rakentamisen itsenäisesti ja kustannustehokkaasti. Monella on siis selkeä agenda inhota (ja pelätä) Promotyä.
Oikaisut yleisimpiin "vaikuttajien" esittämiin väittämiin Promoty-vaikuttajamarkkinointialustasta
#1: Promoty polkee vaikuttajien palkkatasoa
Promoty ei polje vaikuttajien palkkatasoa. Yrittäjät itse luovat näköisensä kampanjat ja määrittelevät, maksetaanko kampanjasta rahaa vai tuote/lahjakorttipalkkio.
#2: Promotyssä on vain tuoteyhteistyökampanjoita
Promotyssä on paljon kaupallisia yhteistöitä, joissa henkilö saa itse määritellä oman palkkatoiveensa. Kaikki kampanjat eivät näy kaikille - yrittäjä itse määrittelee, millä spekseillä hakee kumppaneita kampanjaansa. Yrittäjä tai yrityksen edustaja määrittelee mm. seuraajamäärien perusteella, kenelle heidän julkaisemansa kampanja näkyy. Yrittäjä voi täten rajata mm. kaikki alle 3000 seuraajan tilit pois kampanjastaan, jolloin kampanja ei näy heille, joillla alle 3000 seuraajaa.
#3: Promotyssä ei ole suomenkielistä asiakaspalvelua
Kyseessä on Virolainen start-up, jonka founder ja toimitusjohtaja on huikea naapurimaastamme kotoisin oleva nuori innovaattori, Aleks Koha. Mielestäni palvelun toiminnallisuuden kannalta ei ole merkityksellistä, onko palvelulla suomenkielistä asiakaspalvelua. Mikäli jollekulle tällä merkitystä, olisi mahdollisesti syytä pohtia englanninkielen kurssin tarpeellisuutta tai omia ennakkoasenteita.
Yrittäjä, tästä pääset rakentamaan ensimmäisen kampanjasi Promoty-alustalle -10% alella. Enää et tarvitse minun tai itseäni kalliimpien toimistojen apua onnistuneen vaikuttajakampanjan rakentamiseksi! 😉
*Sisältää affiliate-linkkejä